Κεντρική Επαγγελματίες Επείγοντα Ειδησεογραφία Εκδηλώσεις Βιβλιοθήκη Gallery Αγορές Εργασία Ερωτήσεις Επικοινωνία
  Μανιτάρια
ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Κείμενο:

ΑΓΟΡΕΣ
Παραδοσιακά Είδη Λαικής Τέχνης Παραδοσιακά Είδη Λαικής Τέχνης
Σαμαρίνα Γρεβενών Γρεβενά
Μοναδικό κατάστημα με παραδοσιακά είδη...
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
"Ο ΤΑΚΑΣ"
Πλατεία Αιμιλιανού 3 Γρεβενά
Η εμπειρία μας στο ψήσιμο είναι ξακουστή σε όλη την Ελλάδα


Μανιτάρια

Τα μανιτάρια και οι Γρεβενιώτες

Στα Γρεβενά, τα μανιτάρια, εκτός από κομμάτι της χλωρίδας, αποτελούν σημαντικό κομμάτι της τοπικής παράδοσης και ιστορίας και πλέον, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που καθορίζουν το στίγμα και τη φυσιογνωμία του νομού συνολικά. Είναι γνωστό, ότι οι Γρεβενιώτες αγωνιζόμενοι για επιβίωση, κατανάλωσαν στην περίοδο της Κατοχής σακιά από άγρια μανιτάρια και μάλιστα από είδη που είναι ελαφρώς τοξικά (Σνάκια). Η ενασχόληση των κατοίκων με τη συλλογή τους, οι συνταγές μαγειρικής και οι τρόποι κατανάλωσης, οι τεχνικές συντήρησης, οι λαϊκές ονομασίες και οι μύθοι που έχουν αναπτυχθεί γύρω από τον τρόπο εμφάνισής τους, αποτελούν μέρος της τοπικής παράδοσης. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η συλλογή άγριων μανιταριών έχει πάρει διαστάσεις μαζικής «επιδημίας», καθώς όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν ξανά την εξαιρετική τους γεύση και τη συγκίνηση που προσφέρει η εμπειρία της αναζήτησης και της συλλογής τους. Οι Γρεβενιώτες διεκδικούν δικαίως τον τίτλο των πιο φανατικών και παράλληλα των πιο ενημερωμένων «μανιταράδων» στην Ελλάδα.

Εκατοντάδες είδη εμφανίζονται στα δάση της περιοχής, που μαζί με τους θαμνότοπους, τα λιβάδια τα βοσκοτόπια και τις όχθες των ποταμών, προσφέρουν ιδανικούς βιότοπους για την φιλοξενία τους. Εκατοντάδες είδη μανιταριών εμφανίζονται στις βροχερές περιόδους, συχνά σε μεγάλες ποσότητες. Την άνοιξη κυριαρχούν τα δύο θανατηφόρα είδη του γένους Gyromitra (G. esculenta και G. gigas) και τα περιζήτητα Μουρτσέκια ( M . conica . M . esculenta και M . vulgaris ) ή κάποια από τα δασόβια είδη του γένους Agaricus. Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο εμφανίζονται είδη που ανήκουν στα γένη Amanita , Cortinarius, Lactarius, Russulla, Macrolepiota, Mycena, Collybia, Marasmius, Tricholoma, Coprinus, Psathyrella, Pholiota, Conocybe, Hygrophorus, Hygrocybe, Laccaria, Xerula , Boletus , Suillus, Xerocomus , Ramaria, Lycoperdon, Geastrum, Hydnum, Hydnellum, Sarcodon , Phellodon , Peziza , Otidea, κ.λ.π.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα περιζήτητα Boletus edulis (Βασιλικά της οξιάς), των οποίων η καρποφορία ευνοείται από βροχερά καλοκαίρια, το παραμυθένιο, παραισθησιογόνο Amanita muscaria ή Γκουγκούλιαρε Ζούρλε, όπως το λένε οι βλαχόφωνοι της περιοχής και το Βρωμομάνταρο (Phallus impudicus), τα μανιτάρια των Κενταύρων των Σατύρων και των Μαινάδων της Μυθολογίας.

Ξεχωριστή αξία για όσους ενδιαφέρονται για την ποικιλία των χρωμάτων και των μορφών των μανιταριών, έχει η Βάλια Κάλντα που συνδυάζει την παρουσία κωνοφόρων, πλατυφύλλων, θάμνων και λιβαδιών με άφθονα νερά.

Στα λιβάδια, τα βοσκοτόπια, τα γρέκια και τα ξέφωτα των δασών, αφθονούν στις βροχερές περιόδους της άνοιξης του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, τα πολύτιμα είδη του γένους Agaricus, που είναι γνωστά ως Πρόβεια ή Προβατομάνταρες ( Agaricus bisporus , Agaricus bresadolanus , Agaricus campestris, Agaricus pampeanus, Agaricus albertii , Agaricus litoraris ). Άλλα είδη των λιβαδιών είναι τα Αγιωργίτικα ή Μοσχομανίταρα (Calocybe gambosa) που εμφανίζονται την άνοιξη, οι Αλεποπορδές ( Handkea utriformis, Bovista plumpea και Vascellum pratense) και τα Coprinus niveus, Marasmius oreades, Lepiota oreadiformis, Panaeolus papilionaceus , Stropharia semiglobata, Stropharia coronilla και τα είδη του γένους Hygrocybe με τα λαμπερά χρώματα.

 

Γιώργος Κωνσταντινίδης

Εκπαιδευτικός - Συγγραφέας - Ερευνητής της μυκοχλωρίδας

Ηλεκτρονική διεύθυνση: info@manitari.gr

Τηλ. : 6972322296

URL: www.manitari.gr

 

Βιβλιογραφία:     

-Κωνσταντινίδης Γιώργος: «Μανιτάρια του Νομού Γρεβενών», Τ.Ε.Δ.Κ. Νομού Γρεβενών, 1994.

-Κωνσταντινίδης Γιώργος: «Μανιτάρια του Νομού Γρεβενών», Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών, 2001.

-Κωνσταντινίδης Γιώργος: «Μανιτάρια. Ένας παραμυθένιος μικρόκοσμος» Αναπτυξιακή Γρεβενών & Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών, Καπόν, 2002.

-Κωνσταντινίδης Γιώργος: «Μανιτάρια. Οδηγός μανιταροσυλλέκτη», Ζαρζώνης, 2004.

 Agaricus albertii Agaricus moelleri Amanita muscaria Amanita pantherina Amanita rubescens Coprinus comatus
Fomitopsis pinicola Geastrum vulgatum Handkea utriformis Helvella crispa Hericium coralloides Hydnellum peckii
Hygrocybe coccinea Macrolepiota procera Morchella conica manitarosyllektes

[ About ] - [ Contact ] - [ Site Map ] - [ Privacy Policy ] - [ Disclaimer ]

Η δράση χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Ε.Π.) «Αγροτική Ανάπτυξη – Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 2000 – 2006» - Άξονας 7 και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Προσανατολισμού και Εγγυήσεων – Τμήμα Προσανατολισμού.

Designed & Developed by: