Κεντρική Επαγγελματίες Επείγοντα Ειδησεογραφία Εκδηλώσεις Βιβλιοθήκη Gallery Αγορές Εργασία Ερωτήσεις Επικοινωνία
  Χλωρίδα - Πανίδα Χλωρίδα
ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Κείμενο:

ΑΓΟΡΕΣ
Παραδοσιακά Είδη Λαικής Τέχνης Παραδοσιακά Είδη Λαικής Τέχνης
Σαμαρίνα Γρεβενών Γρεβενά
Μοναδικό κατάστημα με παραδοσιακά είδη...
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
"Ο ΤΑΚΑΣ"
Πλατεία Αιμιλιανού 3 Γρεβενά
Η εμπειρία μας στο ψήσιμο είναι ξακουστή σε όλη την Ελλάδα


Χλωρίδα

Η χλωρίδα της ευρύτερης περιοχής απαρτίζεται από ένα πλήθος δασικών οικοσυστημάτων, τα οποία θα μπορούσαν να καταταχθούν στις εξής κατηγορίες:

1. Οικοσυστήματα φυλλοβολούντων πλατυφύλλων. Τα οικοσυστήματα αυτά απαντώνται σε υψόμετρο μέχρι τα 1200 περίπου μέτρα και συντίθενται από Quercus cerris, Quercus pubescens, Quercus sessiliflora, Acer Sp., Ostrya carpinifolia, Carpinus Sp., Tilia Sp., Fraxinus Sp" κ.ά. Τα οικοσυστήματα αυτά έχουν δεχθεί έντονες ανθρώπινες επιδράσεις κατά το παρελθόν, γιατί χρησιμοποιούνταν τόσο σαν καύσιμη ύλη στα νοικοκυριά, όσο και σαν υλικά κατασκευής οικιών. Επίσης έντονο ήταν το φαινόμενο της κλαδονομής, καθώς και των εκχερσώσεων για τη δημιουργία αγρών, Στα οικοσυστήματα αυτά και σε μερικά τους σημεία, σήμερα άρχισε να εισχωρεί η Μαύρη Πεύκη ( σαν αποτέλεσμα της έντονης υποβάθμισης), ενώ σε άλλα σημεία αυτά τα οικοσυστήματα άρχισαν σιγά - σιγά να καταλαμβάνουν χέρσες εκτάσεις

2. Οικοσυστήματα ψυχροβιότερων Φυλλοβόλων πλατυφύλλων τα οικοσυστήματα αυτά απαρτίζονται από δάση Οξυάς σε πυριτικά πετρώματα και βορεινές, βορειοδυτικές και βορειοανατολικές πλαγιές από ένα υψόμετρο μεταξύ των 900 μέχρι 1800 μέτρων. Στην περιοχή το οικοσύστημα αυτό εμφανίζεται σε μέσης σύστασης εδάφη που εδράζονται σε σχιστοφυείς ψαμμόλιθους και Β-ΒΔ-ΒΑ πλαγιές. Το είδος οξυάς που εμφανίζεται στην περιοχή είναι η μοϊσιακή (fagus silvatica). Η ανθρώπινη επέμβαση στη συγκεκριμένη περιοχή εκδηλώθηκε κατά το παρελθόν κυρίως με τη βοσκή και την επιλεκτική υλοτομία ατόμων κατάλληλων για ειδικές χρήσεις (άτομα με ευθύϊνο ξύλο) με αποτέλεσμα να έχουμε γενετική υποβάθμιση των ατόμων της οξυάς. Εξαιτίας των ανθρωπογενών επιδράσεων στα μέσα υψόμετρα έχουμε σποραδικά την εμφάνιση της Υβριδογενούς Ελάτης και της Μαύρης Πεύκης, ενώ στα ψηλότερα υψόμετρα έχουμε την εισχώρηση της Λευκόδερμης Πεύκης

3. Οικοσυστήματα Μαύρης Πεύκης. Αποτελούνται από άτομα Μαύρης Πεύκης και εμφανίζονται σε οφιολιθικά πετρώματα στην ευρύτερη περιοχή. Η μαύρη Πεύκη αντέχει στη μεγάλη συγκέντρωση μαγνησίου που παρατηρείται σε εδάφη που εδράζοναι σε σερπεντίνες. Tα οικοσυστήματα αυτά έχουν υποστεί ισχυρή ανθρώπινη επίδραση κατά το παρελθόν εξαιτίας της υπερβόσκησης, αλλά και εξαιτίας της συνήθειας που είχαν οι κτηνοτρόφοι κατά το τέλος του καλοκαιριού να καίνε τα ορεινά βοσκοτόπια για να έχουν περισσότερο χορτάρι την επόμενη άνοιξη. Σήμερα όμως, με την μείωση της κτηνοτροφίας, τα οικοσυστήματα αυτά άρχισαν σιγά σιγά να ανακτούν και πάλι τις χαμένες εκτάσεις σχετικά εύκολα, καθώς η μαύρη Πεύκη είναι είδος πρόσκοπο και οι εδαφικές απαιτήσεις είναι λίγες. Στην περιοχή η Μαύρη Πεύκη εμφανίζεται είτε μεμονωμένα , είτε σε συστάδες .

4. Οικοσυστήματα ψυχρόβιων κωνοφόρων. Στην περιοχή εμφανίζεται η Λευκόδερμη Πεύκη (Pinus heldreichii) ή ρόμπολο. Πρόκειται για το ψυχροβιότερο δενδρώδες φυτό της Ελληνικής χλωρίδας και εμφανίζεται σε υψόμετρο από τα 1400 μέτρα (σε μίξη με οξυά ή Μαύρη Πεύκη) μέχρι τα 2000 μέτρα (δασοόρια) όπου συναντάται είτε σε αμιγείς συστάδες είτε με μεμονωμένα άτομα. Τα δάση του είδους αυτού έχουν υποβαθμιστεί σημαντικά στο παρελθόν, τόσο εξαιτίας της βοσκής, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι το ξύλο του θεωρείται και είναι από τα πολυτιμότερα της Ελλάδας, κατάλληλο για ξυλογλυπτική, βαρελοποιία, επενδύσεις, πατώματα, έπιπλα, κλπ. Έτσι τα οικοσυστήματα αυτά έχουν υποστεί στο παρελθόν ληστρικές υλοτομίες και λαθροϋλοτομίες.

5. Εξωζωνικά οικοσυστήματα (παρόχθια οικοσυστήματα). Η ευρύτερη περιοχή αποτελεί τμήμα των λεκανών απορροής του Βενέτικου και του Αλιάκμονα ποταμού. Το οικοσύστημα αυτό στη συγκεκριμένη περιοχή εξαπλώνεται μέχρι το υψόμετρο των 1200 μέτρων περίπου και είναι κατά μήκος των ποταμών και των κυριότερων ρευμάτων τους. Αποτελείται από Λεύκες (Populus), διάφορα είδη lτιάς (salix Sp.) και Κλήθρας (Alnus glutinosa).

6. Εξωδασικά οικοσυστήματα. Πάνω από τα δασοόρια και ως τις κορυφές που δεσπόζουν στην περιοχή , εμφανίζεται ποώδης βλάστηση που έχει υποβαθμιστεί από την υπερβόσκηση γιατί αυτές οι εκτάσεις αποτελούν τα θερινά βοσκοτόπια των κτηνοτρόφων της περιοχής. Μέσα σε αυτά τα δασικά οικοσυστήμτα συναντιούνται και σφενδάμια , φτελιές , φλαμουριές , φράξοι , Ίταμοι, γαύροι καθώς και μια μεγάλη ποικιλία από άγρια καρποφόρα , όπως είναι οι σορβιές, κρανιές, αγριομηλιές , αγριοαχλαδιές, αγριοκερασιές, αγριοκορομηλιές, βατομουριές, αγριοφουντουκιές


image001b image011b image013b image015b image003c image005c
image007c image017c

[ About ] - [ Contact ] - [ Site Map ] - [ Privacy Policy ] - [ Disclaimer ]

Η δράση χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Ε.Π.) «Αγροτική Ανάπτυξη – Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 2000 – 2006» - Άξονας 7 και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Προσανατολισμού και Εγγυήσεων – Τμήμα Προσανατολισμού.

Designed & Developed by: