Κεντρική Επαγγελματίες Ειδησεογραφία web camera samarinaΚάμερα Πλατεία web camera samarinaΚάμερα Κέντρο web camera samarinaΚάμερα Χωριόweather samarina Καιρός (κονσόλα) Επικοινωνία
 Home Page Ειδησεογραφία Γενικά
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΕφτασε η ώρα για να γίνουν τα εγκαίνια του μνημείου του Καπετάν Αρκούδα στο Δίλοφο Ζαγορίου
Κυριακή 29 Ιουλίου 2012, 19:13

 

Εφτασε η ώρα για να γίνουν τα εγκαίνια του μνημείου του Καπετάν Αρκούδα στο Δίλοφο Ζαγορίου και να καθιερωθεί η μέρα που θα τιμάται καθε χρόνο η μνήμη του.

Γι αυτόν το σκοπό θα μεταβεί αποστολή απο την Σαμαρίνα την Τρίτη 31 Ιουλιου 2012 με επικεφαλής τον Παπα Γιώργη,τον τ.Προεδρο Κώστα Τζήμα,τον Πρόεδρο Γιώργο Λιούπα τον Τάσο τον Τσιόπα που συνεργάστηκαν με τον Περιφερειαρχη Ηπείρου

κ.Αλέκο Καχριμάνη για την κατασκευή του μνημείου.

Την Τετάρτη θ ανακοινώσουμε την ημερομηνια που θα γίνουν τα εγκαίνια και το προγραμμα της εκδήλωσης.

Έξω από το χωριό Δίλοφο Ζαγορίου, στη θέση «Σκούρτη» βρίσκεται το μνημείο του Καπετάν Αρκούδα. Το μνημείο κατασκευάστηκε το 2009 από τη Νομαρχιακή Διοίκηση Ιωαννίνων(τότε Νομάρχης Αλεκος Καχριμάνης) στο σημείο όπου ο οπλαρχηγός έχασε τη ζωή του, σε συμπλοκή με τις Οθωμανικές αρχές στις 6 Αυγούστου 1906.

Ποιος ήταν όμως ο καπετάν Αρκούδας και τι συνέβη στη περιοχή; Ο Γεώργιος ΑρκούδαςΟύρσας) όπως ήταν στα Βλάχικα το επίθετο του και σήμαινε Αρκούδας, γεννήθηκε στη Σαμαρίνα Γρεβενών. Ήταν ένας επιβλητικός άντρας και λέγεται ότι το επίθετό του προέρχεται από την λεβέντικη κορμοστασιά του. Ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών συχωριανών του ο Αρκούδας πήρε τα όπλα και έγινε Καπετάνιος, συμμετέχοντας ενεργά και στον Μακεδονικό Αγώνα. Μετά το θάνατο του Παύλου Μελά στην Στάτιστα τον Οκτώβριο του 1904, τα μικρά εναπομείναντα μάχιμα σώματα  κατέφυγαν στην ελεύθερη Ελλάδα, για να προφυλαχτούν από τις καταδιώξεις των Τουρκικών αρχών. Την περίοδο αυτή, τους χειμώνες ο οπλαρχηγός Γεώργιος Αρκούδας φέρεται ότι βρισκόταν στην Αθήνα και προσπαθούσε να πείσει τους νεαρούς της εποχής (κυρίως τους φοιτητές) να στρατολογηθούν στον Μακεδονικό αγώνα. Όταν ερχόταν η άνοιξη ο Αρκούδας και τα παλικάρια του ανέβαιναν πάλι στη Μακεδονία και συνέχιζαν τον αγώνα τους.

Home Page
Εκτυπώσιμη μορφή Αποστολή σε φίλο Σχολιασμός άρθρου
Το άρθρο αυτό δεν έχει σχολιαστεί από κανέναν επισκέπτη
[ About ] - [ Contact ] - [ Site Map ] - [ Privacy Policy ] - [ Disclaimer ]

Η δράση χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Ε.Π.) «Αγροτική Ανάπτυξη – Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 2000 – 2006» - Άξονας 7 και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Προσανατολισμού και Εγγυήσεων – Τμήμα Προσανατολισμού.

Designed & Developed by: